söndag 20 november 2011

Melodikrysset 46

Förslag till lösning på den här veckans kryss. Övrigt material är hämtat från http://sv.wikipedia.org och http://www.youtube.com/.

L9: Vem sjunger, artistens förnamn …

Fred ROGER Pontare, född Johansson 17 oktober 1951 i Slagnäs, Norrbottens län (Lappland), är en svensk sångare. Han är kanske mest känd för att deltagit i Melodifestivalen vid flera tillfällen. Han vann år 1994 med sången Stjärnorna och år 2000 med sången När vindarna viskar mitt namn.

V14: En känd filmmelodi, om man följer uppmaningen i titel och refräng då gör man detta …

Sir Charles Spencer Chaplin, mer känd som Charlie Chaplin, född 16 april 1889 i Walworth, London, död 25 december 1977 i Vevey, Schweiz, var en brittisk skådespelare, komiker och regissör. Chaplins vanligaste karaktär är "luffaren" som har svart kubb, käpp och mustasch. Chaplin skrev även musik och sånger till sina senare filmer. Den mest kända sången är "Smile" (från Moderna tider). Uppmaningen är att le och då LER jag.

L2 och V8: Vilket är det tvådelade efternamnet?

Lars Salem AL FAKIR, född 27 oktober 1981 i Huddinge, är en svensk pop- och soulmusiker. Han medverkade 2010 i Melodifestivalen som joker, där hans bidrag "Keep On Walking" slutade på andra plats.

L3, L8, V10 och L7: Hur börjar den inledande texten, 1:a, 2:a, 3:e och 5:e orden

DEN FÖRSTA GÅNG jag SÅG dig är en kärlekssång/sommarsång på svenska av Birger Sjöberg från 1922; ur vissamlingen Fridas bok. Den förste att turnera med sången var Birger Sjöberg själv.

V6: I melodins titel finns ordet …

Calle Schewens VALS, med inledningsorden "I Roslagens famn på den blommande ö", är en visa av Evert Taube. Visan kom till då Evert Taube skulle bli medlem i ordenssällskapet Pelarorden 1931. Carl von Schewen var en av medlemmarna i orden, och det var han som blev odödliggjord som Calle Schewen.

L1: Sångerska slog igenom i en tävling, vilken?

Jenny Amanda Katarina Jenssen, född 12 september 1988 i Lund, är en svensk sångerska, musiker och låtskrivare. Jenssen blev bekant för det svenska folket efter sin andraplacering i talangjaktsprogrammet IDOL 2007. Singeln "Happyland", släpptes 28 september 2009 och rusade direkt upp i topp på listorna.

V4: Operettens svenska namn …

LÄDERLAPPEN (tysk originaltitel: Die Fledermaus), är en operett i tre akter av Johann Strauss d.y. Den tyska texten skrevs av Karl Haffner och Richard Genée. Läderlappen uruppfördes 5 april 1874 Theater an der Wien.

L5: En översättning av ord och refräng i Sabrinas hit …

Sabrina Salerno, född 15 mars 1968 i Genua, Liguria, Italien, är en italiensk eurodiscosångerska som slog igenom 1987 med låten Boys (Summertime Love). Boys blir naturligtvis POJKAR.

V11: Ord i titel och refräng …

Jag TROR på sommaren är en sång skriven av Stig Olin, och inspelad av Mats Olin honom samt utgiven på singel 1967. Mats Olins version blev på en hit Svensktoppen i 12 veckor under perioden 21 maj-6 augusti 1967.

V12: Vem sjunger och pratar?

Bla Bla Bla var ursprungligen ett revynummer framfört av sångaren, skådespelaren och revyartisten Lasse Krantz, förmodligen i en revy ”På Läppen”. Men den erkänt skicklige damimitatören Lasse Krantz spelade aldrig in den på skiva, utan den spelades istället in av EGON Kjerrman 1960. Texten är skriven av Georg Eliasson sångtextförfattare, revyförfattare, radioman och förlagschef. Han kallades även "Tuppen".

L13: Musik som förknippas med Beppe Wolgers, vilket var hans uppgift i programmet?

Beppes godnattstund var ett barnprogram i SVT som sändes i fem omgångar, med något skiftande utformning, mellan 1968 och 1974. Programmets inleddes med signaturmelodin som är en del av Johann Sebastian Bachs tredje (3:e) orkestersvit som i slutet av 1800-talet fick det populära namnet "Air". Vad gör han då, jo han NATTAR.

L4: En av Kanadas stora artister sjunger ”Everybody Hurts”, vad heter hon i efternamn?

Avril Ramona LAVIGNE, född 27 september 1984 i Belleville, Ontario, är en kanadensisk popsångerska, musiker och skådespelerska. Lavigne slog igenom 2002 med låten "Complicated" som handlar om livet, falska människor och relationer.